Fent servir Kubuntu 8.10 des d’un dispositiu USB (flash drive, disc dur)

Acaba de sortir la nova fornada de Ubuntu i Kubuntu 8.10. Com cada nova versió, m’agrada fer una ullada a les novetats (sobretot perquè les actualitzacions acostumen a trencar-se de tant en tant). I aquesta vegada tenia més ganes encara de veure les novetats, perquè Kubuntu 8.10 (intrepid ibex) canvia la versió de l’escriptori KDE, i posa per defecte les KDE 4.1.

Sempre he pensat que gastar un CD per copiar la distribució i fer-la servir una sola vegada és un desperdici. Tots tenim un pendrive de 1GB que ens han regalat en alguna reunió, o que ens hem comprat (fins i tot el meu pare en té, que li’n vaig comprar un de 8GB per 10€ al MediaMarkt l’altre dia), i una unitat així, que és de ràpid accés i reutilitzable, sembla el millor lloc on fer les proves de la nostra distribució.

Instal·lar la Ubuntu en un pendrive és molt senzill, està documentat a molts llocs, com per exemple a PenDriveLinux, on tenen un article per instal·lar Ubuntu, amb uns scripts que ho fan tot. Per Kubuntu no he trobat enlloc que ho deixin tan senzill, però només s’han de fer unes petites modificacions.

D’entrada necessitem una unitat USB, ja sigui un disc dur, ja sigui un pendrive, un telefon mòbil… el que sigui.

Farem servir la primera partició física de la unitat. És a dir, que si només tenim particions lògiques, haurem de eliminar-les i crear-ne com a mínim una de física. Això és així perquè les particions lògiques se’ls assigna un valor a partir del 5 (els 4 primers estan reservats per les físiques), i necessitem que sigui la primera partició de totes, la que té el valor 1. Si només tenim una partició, aleshores cap problema, endavant!

També necessitem que aquesta partició tingui un sistema de fitxers FAT, ja sigui FAT16 o FAT32, i que sigui prou gran com perquè hi càpiga el CD de KUbuntu (750MB).

Un cop tenim el dispositiu amb la partició preparada, necessitem decarregar la ISO de KUbuntu 8.10. Quan l’haguem descarregat, haurem d’accedir al sistema de fitxers de la ISO. Això ho podrem fer des de windows amb el 7zip per exemple, i amb un simple mount des de linux:

mkdir /tmp/live-cd
mount -t iso9660 -o loop kubuntu-8.10-desktop-amd64.iso /tmp/live-cd

Ara hem de copiar a l’arrel de la unitat els directoris “casper dists install pics pool preseed .disk”, el contingut del directori “isolinux” i els arxius “md5sum.txt README.diskdefines install/mt86plus”. En la consola de linux, seria aquesta línia:

cp -r casper dists install pics pool preseed .disk isolinux/* md5sum.txt README.diskdefines install/mt86plus /tmp/live-cd

En l’entorn gràfic de linux i de windows, s’haurien d’arrossegar aquestes carpetes al directori corresponent. També haurem de canviar-li el nom a “isolinux.cfg” per “syslinux.cfg” i sobreescriure l’arxiu “text.cfg” amb aquestes dades:
text.cfg

default persist
label persist
menu label ^Run KUbuntu Persistently saving changes back to USB
kernel /casper/vmlinuz
append file=/preseed/kubuntu.seed boot=casper persistent initrd=/casper/initrd.gz quiet splash --
label live
menu label ^Try KUbuntu without saving any changes to USB
kernel /casper/vmlinuz
append file=/preseed/kubuntu.seed boot=casper initrd=/casper/initrd.gz quiet splash --
label live-install
menu label ^Install KUbuntu
kernel /casper/vmlinuz
append file=/preseed/kubuntu.seed boot=casper only-ubiquity initrd=/casper/initrd.gz quiet splash --
label check
menu label ^Check CD for defects
kernel /casper/vmlinuz
append boot=casper integrity-check initrd=/casper/initrd.gz quiet splash --
label memtest
menu label Test ^memory
kernel /install/mt86plus
label hd
menu label ^Boot from first hard disk
localboot 0x80

Finalment s’ha de fer que es pugui engengar l’ordinador amb aquest disc (és a dir, fer-lo bootable). Per fer-ho necessitem la utilitat syslinux, que podem trobar a la web de kernel.org en les seves versions tant windows com linux (tot i que un apt-get install syslinux ja t’ho instal·la). Un cop el tinguem haurem d’executar:

syslinux -maf UNITAT

On haurem de substituir “UNITAT” per /dev/sX1 en cas de linux y “X:” en cas de linux (canvia la X per la teva lletra).

I ja ho tenim. Només hem d’assegurar-nos que l’ordinador farà servir el disc USB en engegar, i llestos!

Com que és tan senzill (potser més senzill de fer que d’explicar), potser faig un script per fer-ho des de linux i un altre des de windows… Però això un altre dia!

Tomàs

Tomàs

Ja posaré alguna cosa